Her finner du lenker til mye snacks, og kanskje noen resultater og slikt (etterhvert).
Kortversjonen: 4. plass av 11 startende og 9 som fullførte.
Veldig mye lå til rette for en fin seilas. Men så begynte det å endre seg litt.
På fredag ble skipet, Brisen III flyttet til Holmestrand - kjørt for motor til da det ikke var vind å skrive hjem om. Avreisen var klokka 13 fra Hovedøya. Tanken var å få med meg en eller to på dette, men en ble hindret av møter på jobb og den andre av familiære årsaker. Turen til Holmestrand var litt langdryg (6 timer for motor), men vel framme i Holmestrand ble jeg tatt godt imot av hjelpsomme folk som geleidet meg til plass utenpå to andre båter midt i sentrum. Folk fra den lokale båtforeningen var også svært imøtekommende med fortøyningshjelp. Det er butikk 100 meter fra brygga, så da tok jeg likegodt å handla der
Utover kvelden ble det klart at en av mannskapet (han med møtene) måtte melde avbud p.g.a. uforutsette utfordringer på jobb. Da var vi nede i tre seilere. Etterhvert dukket Lars opp, og vi rakk litt pottis og et par øl før vi tok kvelden.
På lørdagsmorgenen var desverre tredjemann blitt syk, så da ble Brisens seil ble heist med to ombord. Riktignok to svært kompetente seilere (ingen motsa oss når vi kom fram til det, så da er påstanden å regne som sann).
Seilasen startet med kryss i fin vind, og skuta purret av glede. Vi måtte slå et par ganger før vi rundet Vealøs (ved Horten) og deretter ble det kryss uten slag til vi kom til Teinebåen (Tønsberg/Bolærne). Vinden var optimal for Brisen, og vi lå i lengre perioder over 7 knop. Overfarten til Svartskjær innebar fire slag, og et perfekt kalkulert siste-slag; akkurat passe margin ved runding av skjærene. Vi så ikke Herr og Fru Rauer eller noen av barna deres når vi var ved Rauer, så vi får anta de lå i reiret sitt og tok en ørnelur. Herifra var det strake veien til Østøybåen (ved Vealøs). Vinden var østlig og fyllte begge seilene perfekt. Det var også morsomt at mange båter fikk opp spinnakeren her og det var et fint skue (særlig siden vi ikke så alle spinnakerene foran oss, men også bak oss). Noen av dem tok den ned da vinden var litt nordlig, og spinnakeren er jo som kjent først og fremst et medvindseil. Etter runding ved utlagt merke ved Østøybåen var det å seile i kø til mål. De fleste med spinnakere som ikke var i vår klasse. Men det var en og annen uten spinnaker, og en av disse var litt bak oss - og kom i mål under to minutter etter oss #closecall. Vi brukte 7 timer og 40 minutter på seilasen, noe som ga oss en 4. plass. Vår klasse seilte bane H2 som er 42,7 nautiske mil lang, noe som betyr at gjennomsnittsfarten vår var 5.6 knop!
Kunne vi vunnet eller gjort det bedre? Vel, vi seilte i en klasse uten handicapkorrigering, og båtene som slo oss var en CNB 76 som var, vel, diger. Den var faktisk største båt i seilasen og første båt over mållinjen. Deretter kom to mindre båter; en Sinergia 40 og en X 4.0. Begge disse er raskere og hadde større mannskap. Vi var 25 minutter bak nr. 3. Sett fra dette perspektivet: Vi var gode! Det var 11 båter i klassen vår, og 9 av dem fullførte.
Etter premieutdeling ble Brisen seilt hjem solo. Det tok bare 5 timer og hele turen med unntak av strekningen Steilene-Hovedøya ble seilt med bare forseil. Medvind så det holdt. Flere strekk med over 8 knop, og maksfart på 9,3 knop sør for Drøbak i 13 meter per sekund.
Regattaen er et samarbeidsprosjekt mellom Norsk Havseiler- og Krysserklubb, Kongelig Norsk Seilforening og Holmestrand Seilforening. Det blir for dumt å kopiere all informasjon, så derfor kommer de mest relevante lenkene her:
Offisiell side på manage2sail.com.
Vær er viktig. Yr kjenner de fleste, og er man god venn med Yr vet man at de har havmeldinger også. Men for de av oss som er riktig nerdete kan man laste ned GRIB-filer fra meteorologisk institutt også. Dette er time-for-time varsler man må ha egen programvare for å se. Det er også noen strømsimuleringer tilgjengelig, for de som er riktig gira.
Yr hav & kyst:
Østøybåen (øst for Horten)
GRIB-filer lastes ned og vises med egnet program, som f.eks. XyGrib.
Man kan laste ned vær (vind og slikt), strøm og bølger for flere områder. For Hollenderseilasen er det tre filer det er snakk om. Disse lastes ned ved å klikke på lenkene under. Navn på nedlastet fil er i parantes etter lenken.
Vær: https://api.met.no/weatherapi/gribfiles/1.1/?area=oslofjord&content=weather (meps_weatherapi_oslofjord.grb)
Strøm: https://api.met.no/weatherapi/gribfiles/1.1/?area=oslofjord&content=current (norkyst800m_weatherapi_oslofjord.grb)
Bølger: https://api.met.no/weatherapi/gribfiles/1.1/?area=oslofjord&content=waves (mywavewam4_weatherapi_oslofjord.grb)
XyGrib finnes for Mac, Windows og Linux, og hentes fra https://opengribs.org/en/xygrib.
For mer nerdete informasjon: https://api.met.no/weatherapi/gribfiles/1.1/documentation
Det ble laget et strømvarselsystem for Færderseilasen 2020, og dette systemet ser ut til å være operativt fremdeles. Det er 5 områder tilgjengelig, hvorav 3 er interessante for Hollenderseilasen. Videre er det laget varsel for annenhver time (partall).
Måten man henter varselet på er ved å gå til en nettadresse som er bygd opp slik:
https://api.met.no/weatherapi/oslofjord/0.1/?area=OMRÅDE&hour=KLOKKESLETT
hvor:
OMRÅDE er en av disse: drammen1, ferder1, ferder2, ferder3, ferder4, hvorav ferder1 og ferder2 ikke er av interesse for Hollenderseilasen.
KLOKKESLETT er en av disse: 6, 8, ... 20, 22, 24, ..., 66. Klokkeslett er i UTC som betyr at du må legge til 2 timer for å få lokal tid (UTC 08:00 = 10:00 lokal tid). Klokkeslett fra og med 24 er for påfølgende døgn.
To eksempler (det antas at varslet hentes samme dag):
Strøm ved start kl 8:00: https://api.met.no/weatherapi/oslofjord/0.1/?area=drammen1&hour=6
Ytre Oslofjord kl 14:00: https://api.met.no/weatherapi/oslofjord/0.1/?area=ferder4&hour=12